Teleskopik kontakt lens yeni bir umut

Teleskopik kontakt lens retina hasarı veya yaşa bağlı makula dejenerasyonu problemli göz hastaları için yeni bir umut ışığı oldu. Özellikle ileri yaşlarda makula dejenerasyonu hastalığı nedeniyle insanlar karşılarında bulunan kişilerin yüzlerini tanımaktan aciz olabiliyorlar. Başlangıç aşamalarında bulanık ve puslu görme sonrasında ise çapraz görme nedeniyle okuyamama, ilerleyen yaşla birlikte görüntü ortasında karartı gibi belirtiler ortaya çıkıyor. Böyle bir durumda özellikle 75 yaş üzerinde makula dejenerasyonu hastasının baktığı her nesne veya obje sadece kenarlarından görebiliyor merkezde açıkça %80 oranında görme kaybı oluşarak körlüğün en önemli etkenlerinden biri haline gelebiliyor.

Makula dejenerasyonu hastalığınında şu ana kadar bilinen herhangi bir tedavi yöntemi olmamasına rağmen bazı düzeltici mercekler, teleskopik gözlük veya teleskopik kontakt lens seçenekleri belirli oranda faydalı olabiliyor.

Merkez kısımda karartı gören retina hasarlı göz ışığı yeterli seviyede alamadığı için ortaya çıkan paralel odaklanma sorunu gözlük üzerine montajlanan aparat mercek (teleskopik mercek) göze giren ışığı görme merkezinde hasarlı olmayan sağlıklı bölge üzerinde dağılmasını sağlayarak görme kapasitesini arttırı. Bir örnek verecek olursak; 85 yaşında makula dejenerasyonu nedeniyle gazete okuyamayan bir insan teleskopik gözlük sayesinde okuma yapabilir.

Görme kayıpları sadece yaşa bağlı makula dejenerasyonu problemine bağlı olmayıp; Diabet, Retinopati, Yüksek miyop gibi göz hastalıklarından kaynaklanan ciddi bir sorundur. İnsanların normal hayatlarına devam edebilmeleri için teleskopik gözlük kullanmaları kaçınılmaz gibi görünsede teleskopik gözlük fiyatlarının pahalı olması ayrı bir sorun olarak karşılarına çıkabiliyor.

2 yada 3 metre ilerisini göremediğinizi, şu anda gördüğünüzün sadece %9’u kadar görebildiğinizi hayal edebilirseniz teleskopik merceklerin ne işe yaradığını anlayabilirsiniz. Teleskopik merceklerin görme oranını %9’dan %40‘lara kadar çıkardığı düşünüldüğünde gerçekten işe yaradıkları düşünülebilir. Telekopik gözlükler ışığı normalden 7 kat arttırarak nesneleri 6 kat büyüterek insanın görmesini mümkün kılabiliyor.

teleskopik-lens-vizyon

Gözlük üzerinde monte edilen teleskopik mercekler bir çok insanın kurtuluşu olurken fiyatlarının pahalı oluşunun yanında ağırlıkları nedeniyle kullanışsız oluşu bilim insanlarını son dönemde harekete geçirdi. İşviçre’de optik mühendisi Eric Trebmlay kontakt lens üzerine entegre edilen teleskopik mercek tasarımına imza attı. Kontak lens yüzeyine geometrik şekilde eklenen 1 mm kalınlığında teleskop tasarımı görüntüyü 2.8 kat büyüttü fakat yakın ve uzak arasındaki geçişlerin ideal netlikte gerçekleşmesi için 3D TV gözlüğü kullanmak gerekiyor çünkü ışığın ayarlanabilmesi için polarize filtreye ihtiyaç duyulmakta. Şu günlerde modelleme çalışmaları devam ederek test aşamasında prototip geliştirilmeye çalışılıyor..

Prototip olarak tasarlanan teleskopik mercek gaz geçirgen lenslerin ana hammaddesinin PMMA (polimetilmetakrilat) olması nedeniyle uzun süreli kullanılması şu an itibariyle mümkün olmasada klinik çalışmaların hızla sürdüğünü söyleyebiliriz. Bir çok görme problemi yaşayan insana umut ışığı olan teleskopik kontakt lens icadının 2014 sonuna doğru hazır olacağı düşünülüyor.

22 Ocak 2014 Genel

Leave a Reply